86.459 vacatures

Wat doet een wijkverpleegkundige?

Wat doet een wijkverpleegkundige?

Een wijkverpleegkundige verzorgt mensen thuis. Voorbeelden van werkzaamheden die uitgevoerd worden zijn: het wassen, verschonen en aankleden van mensen, het verzorgen en spoelen van stoma’s, katheters aanleggen, injecties geven en bloeddruk meten. Patiënten die je zal zien zijn zieken, herstellende van een operatie of zijn gehandicapt. Je bent een vaste factor in het leven van deze mensen. Ook moet je patiënten observeren en terug rapporteren aan artsen en deze artsen eventueel assisteren. Je stelt diagnoses en maakt een behandelplan. Je hebt het doel om het leven van deze mensen te verbeteren en gemakkelijker te maken. Dit doe je onder andere door de mensen te stimuleren steeds meer dingen zelf te doen en te leren met hun ziekte of handicap om te gaan.

Verder moet een wijkverpleegkundige informatie verstrekken aan patiënten en familie, waaronder ook voorlichtingsmomenten en cursussen geven valt. De wijkverpleegkundige komt regelmatig langs en het beroep is zeer flexibel, met diensten in de ochtend, middag en avond. Je gaat alleen langs de mensen en soms zie je de arts die jouw patiënt behandelt. Je houdt een rapport bij en na elk bezoek schrijf je hier je bevindingen over de ontwikkeling van de patiënt in. Als deze verslechtert schakel je de arts in. Het rapport of dossier dient ook als middel om andere wijkverpleegkundigen op e hoogte te houden. Ook heb je als wijkverpleegkundigen spreekuren op het consultatiebureau. Je beantwoordt hier vragen van moeders en begeleidt hun bij de ontwikkeling van het kind. Je controleert het gewicht en de groei.

Wat is het salaris van een wijkverpleegkundige?

Het salaris van een wijkverpleegkundige kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de werkervaring, het opleidingsniveau, de werkgever en de regio waarin de verpleegkundige werkzaam is. Het salaris kan ook worden beïnvloed door cao-afspraken (collectieve arbeidsovereenkomst) die gelden in de zorgsector.

Over het algemeen ligt het salaris van een wijkverpleegkundige in Nederland tussen de € 2.600 en € 4.500 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband (40 uur per week). Houd er rekening mee dat dit slechts een indicatie is en dat individuele salarissen kunnen variëren.

Daarnaast kan een wijkverpleegkundige ook recht hebben op verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiegeld, een eindejaarsuitkering, pensioenregelingen en vergoedingen voor onregelmatige werktijden.

Het is raadzaam om specifieke informatie over het salaris van een wijkverpleegkundige op te zoeken bij de werkgever of vakbond, of om de geldende cao voor de zorgsector te raadplegen voor de meest actuele informatie over salarisschalen en arbeidsvoorwaarden.

Hoe word ik wijkverpleegkundige?

Men moet sociaal vaardig zijn, in zijn voor een praatje en je moet patiënten aanmoedigen en ondersteunen om zoveel mogelijk zelf te doen. Je bent in staat problemen op te lossen en patiënten zorgvuldig te benaderen. Je kunt ook goed communiceren, want je moet de familie op de hoogte houden en houdt voorlichtingsavonden. Je hebt geen vaste werkplek en bent veel onderweg. Je bent een wijkverpleegkundige wanneer je de HBO-opleiding Verpleegkunde hebt gevolgd. 

Vacatures wijkverpleegkundige

Bekijk hieronder de vacatures voor wijkverpleegkundige. Let op, filter wel even op je voorkeur van locatie.

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert