Wat doet een verpleegkundige?
Een verpleegkundige is iemand die werkt in een ziekenhuis, een verzorgtehuis of langs mensen thuis gaat. Je verzorgt zieken, gehandicapten of mensen die hulp nodig heb. Het doel hierbij is het genezen, verzorgen, ontwikkeling en levensverbetering van patiënten. Wat men kan verwachten als verpleegkundige is het wassen, aankleden en verschonen van mensen. Hieronder valt het verzorgen van wonden en het inbrengen van een sonde. Ook moet een verpleegkundige een patiënt waarnemen en over de patiënt verslag uitbrengen en is deze bevoegd injecties te geven en medicijnen toe te dienen. Tijdens je werk kom je veel verschillende soorten mensen met uiteenlopende culturele achtergronden en karakters. Elke patiënt is anders en elke patiënt moet als een individueel beschouwd worden. Het kan zo zijn dat bij dezelfde diagnoses verschillende behandelingen van toepassing zijn.
Wat zijn de taken van een verpleegkundige?
Een verpleegkundige stelt een zorgplan op, aangepast aan het soort behandeling en ziet erop toe dat dit zorgplan nageleefd wordt. Dit zorgplan wordt opgesteld aan de hand van een protocol en door de geschiedenis van de patiënt door te nemen. Met deze informatie en jouw verpleegkundige kennis stel je een verpleegkundige diagnose op. Met deze kennis en in overleg met de zorgverlener wordt een zorgplan opgesteld. Eventueel past je dit zorgplan aan waar nodig. Ook bereidt je een patiënt voor op een medische behandeling, ondersteunt de patiënt tijdens de medische behandeling en zorgt ervoor dat de patiënt tijdens de behandeling goed verzorgd en behandeld wordt. Een verpleegkundige houdt ook de familie op de hoogte, geeft hun uitleg en informatie en helpt hun bij moeilijkheden en/of klachten. Ook moet je veel in contact zijn met de zorgverlener en je handelt naar de richtlijnen van deze zorgverlener.
Wat voor soorten verpleegkundigen zijn er?
Er zijn verschillende soorten verpleegkundigen met gespecialiseerde taken en verantwoordelijkheden. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten verpleegkundigen:
-
Algemeen verpleegkundige: Dit is de basisverpleegkundige die algemene zorg verleent aan patiënten in verschillende zorginstellingen.
-
Medisch-surgische verpleegkundige: Deze verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in de zorg voor patiënten die chirurgische ingrepen hebben ondergaan of die herstellende zijn van acute medische aandoeningen.
-
Intensive Care (IC) verpleegkundige: IC-verpleegkundigen werken op de intensive care-afdeling en bieden gespecialiseerde zorg aan ernstig zieke patiënten die intensieve monitoring en behandeling nodig hebben.
-
Spoedeisende Hulp (SEH) verpleegkundige: SEH-verpleegkundigen werken op de spoedeisende hulp en bieden zorg aan patiënten met acute medische noodgevallen.
-
Kinderverpleegkundige: Deze verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in de zorg voor kinderen, variërend van pasgeborenen tot adolescenten, met aandoeningen die uniek zijn voor deze leeftijdsgroep.
-
Psychiatrisch verpleegkundige: Psychiatrisch verpleegkundigen werken in de geestelijke gezondheidszorg en bieden zorg en ondersteuning aan mensen met psychische aandoeningen.
-
Geriatrisch verpleegkundige: Geriatrisch verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in de zorg voor oudere volwassenen en hebben kennis van leeftijdsgerelateerde gezondheidsproblemen en complexe zorgbehoeften.
-
Oncologieverpleegkundige: Oncologieverpleegkundigen bieden gespecialiseerde zorg aan patiënten met kanker, inclusief behandelingen zoals chemotherapie en het beheren van bijwerkingen.
-
Anesthesieverpleegkundige: Deze verpleegkundigen werken samen met anesthesisten en bieden zorg en monitoring aan patiënten vóór, tijdens en na chirurgische ingrepen.
-
Wijkverpleegkundige: Wijkverpleegkundigen bieden zorg aan patiënten in de thuissituatie en coördineren de zorg en ondersteuning die nodig is voor mensen die thuis willen blijven in plaats van in een ziekenhuis of zorginstelling.
Dit is slechts een greep uit de vele specialisaties die er bestaan binnen de verpleegkunde. Het vakgebied evolueert voortdurend en er zijn voortdurend nieuwe specialisaties die zich ontwikkelen om aan de specifieke behoeften van patiënten te voldoen.
Wat zijn de competenties van een verpleegkundige?
Een verpleegkundige met vooral stressbestendig en integer zijn. Een verpleegkundige is altijd in voor een praatje, een harde werker en heeft geduld. Je moet patiënten kunnen benaderen op rustige en professionele manier, waarbij je sociale vaardigheden tot uiting komen.
Hoe word ik een verpleegkundige?
Om verpleegkundige te worden kan men een MBO-opleiding volgen op niveau 4. Hier wordt de basis van het vak geleerd. Wanneer deze afleiding is afgerond, kan nog een HBO-opleiding gevolgd worden. Bij deze opleiding wordt je meer gespecialiseerd in verschillende richtingen. Over het algemeen is de MBO-opleiding meer praktisch ingesteld en de HBO-opleiding meer theoretisch. Er is veel vraag naar verpleegkundigen, omdat mensen steeds ouder worden en de zorgsector toeneemt. Je zou kunnen doorgroeien tot leidinggevende van een team verpleegkundigen als je in de thuiszorg werkt of je zou hoofdverpleegkundige kunnen worden op een afdeling van een ziekenhuis. Bij beide functies krijg je meer verantwoordelijkheid maar ben je ook meer bezig met de administratieve aspecten van het werk.
Vacatures verpleegkundige
Er zijn veel vacatures voor verpleegkundige in jouw regio. Voer hieronder je postcode in en en bekijk direct alle verse banen in jouw regio >>>>