109.176 vacatures

12 sep 2024

Coördinerend beleidsmedewerker milieu

Branche Zie onder
Dienstverband Zie onder
Uren Zie onder
Locatie Den Haag,
's-Gravenhage
Opleidingsniveau Zie onder
Organisatie Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Contactpersoon Zie onder

Informatie

Functie­omschrijving

Er zijn grote uitdagingen om onze wereld te verduurzamen. Wat betekent dat voor chemische stoffen? Ze zijn immers niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Denk hierbij aan consumentenproducten en ook professionele middelen. Het is onze taak om negatieve milieu- en gezondheidseffecten van chemische stoffen zo veel mogelijk te voorkomen.

De focus ligt in deze functie op het nationale beleid, daarnaast zorg je ook voor een goede verbinding met het Europese en mondiale beleid. Klinkt dit als iets voor jou? Lees dan snel verder!

Hoe jij bijdraagt in je rol

Als coördinerend beleidsmedewerker milieukwaliteit bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in Den Haag werk je aan het voorkomen en verminderen van risico’s van gevaarlijke chemische stoffen voor mens en milieu. Je taak vraagt om het bieden van inhoudelijke samenhang en overzicht. In het bijzonder geef je leiding aan het lopende Impulsprogramma Chemische Stoffen. Je zorgt dus voor samenhang én samenwerking ook met andere relevante beleidsvelden.

Je werkt samen met de medewerkers van het team om heldere doelen te stellen en tijdig resultaten te bereiken. Je inspireert en bewaakt de kwaliteit van het werk. Je werkt zoveel mogelijk programmatisch of projectmatig. Dat betekent dat je goed kan prioriteren en resultaatgericht bent maar je bent ook flexibel als de politiek of de doelen daarom vragen.

Je werkt op basis van de wensen van de Tweede Kamer en de bewindspersoon aan beleidsacties met het team, en je adviseert hierover de bewindspersoon. Je zorgt ervoor dat manager(s), bewindspersoon en Kamer goed geïnformeerd worden.

Dit is waar jij voldoening uit haalt

De laatste jaren hebben Chemische stoffen en gevolgen voor mens en milieu (weer) grote maatschappelijke en politieke aandacht. Denk hierbij aan zeer zorgwekkende stoffen, PFAS of bestrijdingsmiddelen. Dit is voor de overheid een grote opgave, hoe krijgen we hier meer regie op en hoe kunnen we de voordelen van chemie benutten zonder de nadelen voor mens en milieu? Hier ga jij je elke dag voor inzetten. Je staat er uiteraard niet alleen voor en zult veel schakelen met allerlei verschillende stakeholders. Voor de benodigde kennis, expertadviezen en ondersteuning werk je samen en doe je een beroep op het RIVM of verleen je op professionele wijze opdrachten aan externe partijen (zoals adviesbureaus).

Je werkt departementaal en interdepartementaal samen om tot een gedegen en samenhangend beleid te komen. Het gaat dan om bijvoorbeeld collega’s met juridische expertise en collega’s die zich inzetten voor lucht-, water- en bodemkwaliteit, circulaire economie, volksgezondheid en veiligheid van werknemers. Samen dragen jullie bij aan een verbeterd milieukwaliteit!

Met wie heb je te maken?

Je zorgt ervoor dat je goed op de hoogte bent van de actuele politieke en maatschappelijke ontwikkelingen en houdt daarbij rekening met het krachtenveld en de belangen van burgers, het bedrijfsleven en regionale of lokale overheden. Daarbij ga je dus ook met die verschillende belanghebbenden regelmatig in gesprek in de samenwerkingsverbanden en overleggen die daarvoor bestaan. Je zoekt flexibel naar kansen voor verbetering van het stoffenbeleid of de uitvoering daarvan.

En hoe werken wij in onze directie?

We streven naar een hybride aanpak, waarbij thuiswerken en regelmatige ontmoetingen op ons kantoor in Den Haag samenkomen. Binnen onze directie heerst een open sfeer waar hard wordt gewerkt en waar ook ruimte is voor humor. We staan altijd klaar om elkaar te ondersteunen en bij te springen waar nodig.

Herken jij je in deze tekst? Solliciteer dan direct!

Of wil je eerst wat meer weten? Dat kan natuurlijk ook. Neem eens een kijkje op onze website en lees meer over het Programmaplan Impulsprogramma Chemische Stoffen (2023-2026). Of verdiep je alvast in het Strategisch kader voor de inzet van biociden bij het voorkomen en beheersen van ongewenste organismen.

Je kan natuurlijk ook even bellen met Kees Hoppener, afdelingshoofd Directie Omgevingsveiligheid en Milieurisico's, via 06-52050273. Hij staat je graag te woord.

Hoe solliciteer je?

Je kunt op deze vacature reageren via de knop "Solliciteren?" onderaan deze pagina en we ontvangen dan graag jouw cv. In plaats van een motivatiebrief lezen we graag jouw antwoord op de volgende twee vragen, in totaal maximaal één A4-pagina:

  • Welke strategische uitdagingen zie jij voor deze functie en het vakgebied in het komende jaar?
  • Welke persoonlijke competenties wil je hiervoor inzetten?
  • Functie-eisen
    • je bent aantoonbaar succesvol in het inhoudelijk aansturen van minimaal twee complexe multidisciplinaire beleidsvraagstukken
    • je hebt meerjarige ervaring in meer departementen of beleidsvelden bij het uitzetten van strategische beleidslijnen
    • je hebt ervaring met wet- en regelgeving
    • je hebt ruime ervaring en sterke affiniteit met werken in de publieke sector en politieke
    • je hebt uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, zowel in woord als geschrift

    Je herkent je in de volgende eigenschappen:-

    Je bent leergierig en weet van aanpakken. Dit doe je graag samen met anderen. Je kan helder en beknopt, zowel schriftelijk als mondeling de kern van je boodschap verwoorden en het beleid uit te dragen. Het werk wordt voor een belangrijk deel bepaald door de politieke en maatschappelijke context. Dat vraagt om oog voor die context en om flexibiliteit en te verbinden met aanpalende vakgebieden. Je bent in staat op basis van die context scherp te prioriteren, zowel voor de korte als langere termijn. Ook ben je communicatief vaardig en weet je daardoor snel een relevant netwerk op te bouwen met contacten zowel binnen als buiten het Ministerie. Je creëert draagvlak voor de ontwikkeling en uitvoering van beleid. Je bent in staat de kern van een probleem te doorgronden en met toereikende oplossingen te komen. Ook maak je makkelijk contact en weet je daardoor een netwerk op te bouwen ook in Europees verband. Je hebt ten slotte affiniteit met Europese beleidsontwikkeling.

    Arbeids­voorwaarden
    • Salaris­niveau schaal 13
    • Maand­salaris Min €5.212 – Max. €7.747 (bruto)
    • Dienst­verband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
    • Contract­duur Vast contract voorafgegaan door een jaarcontract. Bij voldoende functioneren: na een jaar omzetting in onbepaalde tijd.
    • Minimaal aantal uren per week 32
    • Maximaal aantal uren per week 36
    Overige arbeids­voorwaarden

    Volop doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden
    De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Denk aan het volgen van opleidingen en het behalen van certificeringen. Ook bieden we loopbaancoaching als je daar behoefte aan hebt.

    Interessante extra’s
    Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB) bestaande uit vakantiegeld van 8% en een jaarlijkse eindejaarsuitkering. Dit IKB bestaat uit geld (16,50% van je bruto jaarsalaris) en/of tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je maandinkomen laten uitbetalen wanneer jij dat wenst, het IKB omzetten in verlof of het besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. Tot onze andere secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer bedrijfsfitness en volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer.

    Belangrijk en leuk om te weten! Met ingang van 1 juli 2024 gelden er nieuwe afspraken voor de CAO Rijk. Dit houdt in dat er een aantal positieve aanpassingen zijn op huidige arbeidsvoorwaarden. Meer weten over het onderhandelingsresultaat voor het nieuwe CAO Rijk? Lees hier verder!

    Bijzonderheden
    • omdat wij objectief willen werven en selecteren is een reguliere motivatiebrief niet nodig, in plaats daarvan hoef je alleen de twee vragen onderaan de vacature tekst te beantwoorden. Overige aanvullingen worden niet meegenomen in onze selectie
    • de sollicitatiegesprekken worden in de week van 23 september gevoerd
    • bij voldoende geschikte reacties kan de vacature eerder sluiten
    • om bij ons te werken, moet je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overhandigen, ook als je een interdepartementale transfer maakt. De kosten voor het aanvragen van een VOG worden door ons vergoed
    • het inwinnen van referenties kan deel uitmaken van het sollicitatieproces, maar dit doen we altijd in overleg met jou
    • het maken van een casus en (online) screening via onder meer databanken kunnen deel uitmaken van het sollicitatieproces

    Acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen wij niet op prijs.

    Omschrijving

    Functie­omschrijving

    Er zijn grote uitdagingen om onze wereld te verduurzamen. Wat betekent dat voor chemische stoffen? Ze zijn immers niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Denk hierbij aan consumentenproducten en ook professionele middelen. Het is onze taak om negatieve milieu- en gezondheidseffecten van chemische stoffen zo veel mogelijk te voorkomen.

    De focus ligt in deze functie op het nationale beleid, daarnaast zorg je ook voor een goede verbinding met het Europese en mondiale beleid. Klinkt dit als iets voor jou? Lees dan snel verder!

    Hoe jij bijdraagt in je rol

    Als coördinerend beleidsmedewerker milieukwaliteit bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in Den Haag werk je aan het voorkomen en verminderen van risico’s van gevaarlijke chemische stoffen voor mens en milieu. Je taak vraagt om het bieden van inhoudelijke samenhang en overzicht. In het bijzonder geef je leiding aan het lopende Impulsprogramma Chemische Stoffen. Je zorgt dus voor samenhang én samenwerking ook met andere relevante beleidsvelden.

    Je werkt samen met de medewerkers van het team om heldere doelen te stellen en tijdig resultaten te bereiken. Je inspireert en bewaakt de kwaliteit van het werk. Je werkt zoveel mogelijk programmatisch of projectmatig. Dat betekent dat je goed kan prioriteren en resultaatgericht bent maar je bent ook flexibel als de politiek of de doelen daarom vragen.

    Je werkt op basis van de wensen van de Tweede Kamer en de bewindspersoon aan beleidsacties met het team, en je adviseert hierover de bewindspersoon. Je zorgt ervoor dat manager(s), bewindspersoon en Kamer goed geïnformeerd worden.

    Dit is waar jij voldoening uit haalt

    De laatste jaren hebben Chemische stoffen en gevolgen voor mens en milieu (weer) grote maatschappelijke en politieke aandacht. Denk hierbij aan zeer zorgwekkende stoffen, PFAS of bestrijdingsmiddelen. Dit is voor de overheid een grote opgave, hoe krijgen we hier meer regie op en hoe kunnen we de voordelen van chemie benutten zonder de nadelen voor mens en milieu? Hier ga jij je elke dag voor inzetten. Je staat er uiteraard niet alleen voor en zult veel schakelen met allerlei verschillende stakeholders. Voor de benodigde kennis, expertadviezen en ondersteuning werk je samen en doe je een beroep op het RIVM of verleen je op professionele wijze opdrachten aan externe partijen (zoals adviesbureaus).

    Je werkt departementaal en interdepartementaal samen om tot een gedegen en samenhangend beleid te komen. Het gaat dan om bijvoorbeeld collega’s met juridische expertise en collega’s die zich inzetten voor lucht-, water- en bodemkwaliteit, circulaire economie, volksgezondheid en veiligheid van werknemers. Samen dragen jullie bij aan een verbeterd milieukwaliteit!

    Met wie heb je te maken?

    Je zorgt ervoor dat je goed op de hoogte bent van de actuele politieke en maatschappelijke ontwikkelingen en houdt daarbij rekening met het krachtenveld en de belangen van burgers, het bedrijfsleven en regionale of lokale overheden. Daarbij ga je dus ook met die verschillende belanghebbenden regelmatig in gesprek in de samenwerkingsverbanden en overleggen die daarvoor bestaan. Je zoekt flexibel naar kansen voor verbetering van het stoffenbeleid of de uitvoering daarvan.

    En hoe werken wij in onze directie?

    We streven naar een hybride aanpak, waarbij thuiswerken en regelmatige ontmoetingen op ons kantoor in Den Haag samenkomen. Binnen onze directie heerst een open sfeer waar hard wordt gewerkt en waar ook ruimte is voor humor. We staan altijd klaar om elkaar te ondersteunen en bij te springen waar nodig.

    Herken jij je in deze tekst? Solliciteer dan direct!

    Of wil je eerst wat meer weten? Dat kan natuurlijk ook. Neem eens een kijkje op onze website en lees meer over het Programmaplan Impulsprogramma Chemische Stoffen (2023-2026). Of verdiep je alvast in het Strategisch kader voor de inzet van biociden bij het voorkomen en beheersen van ongewenste organismen.

    Je kan natuurlijk ook even bellen met Kees Hoppener, afdelingshoofd Directie Omgevingsveiligheid en Milieurisico's, via 06-52050273. Hij staat je graag te woord.

    Hoe solliciteer je?

    Je kunt op deze vacature reageren via de knop "Solliciteren?" onderaan deze pagina en we ontvangen dan graag jouw cv. In plaats van een motivatiebrief lezen we graag jouw antwoord op de volgende twee vragen, in totaal maximaal één A4-pagina:

  • Welke strategische uitdagingen zie jij voor deze functie en het vakgebied in het komende jaar?
  • Welke persoonlijke competenties wil je hiervoor inzetten?
  • Functie-eisen
    • je bent aantoonbaar succesvol in het inhoudelijk aansturen van minimaal twee complexe multidisciplinaire beleidsvraagstukken
    • je hebt meerjarige ervaring in meer departementen of beleidsvelden bij het uitzetten van strategische beleidslijnen
    • je hebt ervaring met wet- en regelgeving
    • je hebt ruime ervaring en sterke affiniteit met werken in de publieke sector en politieke
    • je hebt uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, zowel in woord als geschrift

    Je herkent je in de volgende eigenschappen:-

    Je bent leergierig en weet van aanpakken. Dit doe je graag samen met anderen. Je kan helder en beknopt, zowel schriftelijk als mondeling de kern van je boodschap verwoorden en het beleid uit te dragen. Het werk wordt voor een belangrijk deel bepaald door de politieke en maatschappelijke context. Dat vraagt om oog voor die context en om flexibiliteit en te verbinden met aanpalende vakgebieden. Je bent in staat op basis van die context scherp te prioriteren, zowel voor de korte als langere termijn. Ook ben je communicatief vaardig en weet je daardoor snel een relevant netwerk op te bouwen met contacten zowel binnen als buiten het Ministerie. Je creëert draagvlak voor de ontwikkeling en uitvoering van beleid. Je bent in staat de kern van een probleem te doorgronden en met toereikende oplossingen te komen. Ook maak je makkelijk contact en weet je daardoor een netwerk op te bouwen ook in Europees verband. Je hebt ten slotte affiniteit met Europese beleidsontwikkeling.

    Arbeids­voorwaarden
    • Salaris­niveau schaal 13
    • Maand­salaris Min €5.212 – Max. €7.747 (bruto)
    • Dienst­verband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
    • Contract­duur Vast contract voorafgegaan door een jaarcontract. Bij voldoende functioneren: na een jaar omzetting in onbepaalde tijd.
    • Minimaal aantal uren per week 32
    • Maximaal aantal uren per week 36
    Overige arbeids­voorwaarden

    Volop doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden
    De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Denk aan het volgen van opleidingen en het behalen van certificeringen. Ook bieden we loopbaancoaching als je daar behoefte aan hebt.

    Interessante extra’s
    Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB) bestaande uit vakantiegeld van 8% en een jaarlijkse eindejaarsuitkering. Dit IKB bestaat uit geld (16,50% van je bruto jaarsalaris) en/of tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je maandinkomen laten uitbetalen wanneer jij dat wenst, het IKB omzetten in verlof of het besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. Tot onze andere secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer bedrijfsfitness en volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer.

    Belangrijk en leuk om te weten! Met ingang van 1 juli 2024 gelden er nieuwe afspraken voor de CAO Rijk. Dit houdt in dat er een aantal positieve aanpassingen zijn op huidige arbeidsvoorwaarden. Meer weten over het onderhandelingsresultaat voor het nieuwe CAO Rijk? Lees hier verder!

    Bijzonderheden
    • omdat wij objectief willen werven en selecteren is een reguliere motivatiebrief niet nodig, in plaats daarvan hoef je alleen de twee vragen onderaan de vacature tekst te beantwoorden. Overige aanvullingen worden niet meegenomen in onze selectie
    • de sollicitatiegesprekken worden in de week van 23 september gevoerd
    • bij voldoende geschikte reacties kan de vacature eerder sluiten
    • om bij ons te werken, moet je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overhandigen, ook als je een interdepartementale transfer maakt. De kosten voor het aanvragen van een VOG worden door ons vergoed
    • het inwinnen van referenties kan deel uitmaken van het sollicitatieproces, maar dit doen we altijd in overleg met jou
    • het maken van een casus en (online) screening via onder meer databanken kunnen deel uitmaken van het sollicitatieproces

    Acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen wij niet op prijs.

    Solliciteer direct