Adviseur stedenbouw/landschap
Branche | Zie onder |
Dienstverband | Zie onder |
Uren | Zie onder |
Locatie |
Nieuwerkerk aan den IJssel, Zuidplas |
Opleidingsniveau | Zie onder |
Organisatie | Yacht |
Contactpersoon | Zie onder |
Informatie
Zuidplas is een fusiegemeente die bestaat uit de dorpen Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen. De regio Midden-Holland waarin we ons bevinden, is eigenlijk een soort Nederland in het klein. Met een interessant speelveld, zowel politiek als geografisch.
Onder eigen regie zal de gemeente nu een 'vijfde dorp' genaamd Cortelande ontwikkelen, waarmee het inwonersaantal in de komende jaren aanzienlijk zal uitbreiden. Jij gaat een aantal specifieke taken in deze ontwikkeling uitvoeren.
Je komt te werken binnen de aantrekkelijke en innovatieve groeigemeente Zuidplas en gaat aan de slag bij het cluster Ruimtelijk Beleid voor de Opgave Middengebied. Hier is veel ruimte om mee te bouwen aan het cluster zelf door ruimte voor eigen initiatief en ideeën op het gebied van projectmatig creëren, door te werken met nieuwe technieken en moderne opdrachtgever-opdrachtnemer aanpak.
Je opdrachtgever is de Opgavemanager Middengebied, die integraal verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het Middengebied in brede zin, en die leiding geeft aan het programmateam waar jij deel van uitmaakt. De verantwoordelijk lijnmanager is het clusterhoofd Ruimtelijk Beleid.
Het Middengebied (vijfde dorp)
In 2021 heeft de gemeenteraad van Zuidplas ingestemd met het Masterplan Middengebied: een nieuw dorp, twee nieuwe bedrijventerreinen en een vernieuwd landschap in het Middengebied van de Zuidplaspolder (zie Masterplan: https://www.zuidplas.nl/de-nieuwe-zuidplaspolder). Sinds de jaren ’70 is er een Nederland geen zelfstandig en compleet nieuw dorp gebouwd. Sinds de vaststelling van het Masterplan Middengebied Zuidplaspolder en het sluiten van de Bestuurlijke Overeenkomst Ontwikkeling Middengebied Zuidplaspolder in 2021 is er hard gewerkt om de ontwikkeling van het Middengebied, in het kader van actief grondbeleid, een stap dichter bij uitvoering te brengen. De gemeenteraad van Zuidplas heeft daarnaast in oktober 2023 ingestemd met de Nota van Uitgangspunten en de grondexploitatie voor de eerste fase voor het Vijfde Dorp (zie https://zuidplas.raadsinformatie.nl/vergadering/1032532). Daarmee is een belangrijke stap genomen en start de ontwerp- en voorbereidingsfase van de ontwikkeling van de eerste 2.370 woningen in Cortelande in de Zuidplaspolder (fase 1A). Ook is het eerste bestemmingsplan vastgesteld door de gemeenteraad; dit plan beslaat onder meer de woningbouw, bedrijventerreinen en energielandschap. Er zijn beroepen ingediend tegen dit plan en dat ligt daarom voor bij de Raad van State. Na de uitspraak van de Raad van State hoopt de gemeente van start te kunnen gaan met de uitvoering.
Komende periode staat in het teken van de voorbereiding van die uitvoering. De fase tot aan de uitspraak van de Raad van State behelst een fase met een bijzonder karakter, gericht op risicobeheersing en financiële uitvoerbaarheid enerzijds en borging van kwaliteit anderzijds. Hiervoor is aanvullende strategische- en naar de buitenwereld gerichte inzet benodigd op de opgave. Hierom is een Programmateam Middengebied ingericht. Dit team heeft als doel om de ambities en uitgangspunten uit de Nota van Uitgangspunten te realiseren, in het bijzonder door samenwerking met (bestuurlijke) partners, door het genereren van kennis, commitment en middelen. Dit programmateam wordt voorgezeten en aangestuurd door de opgavemanager Middengebied. Programmamanagers hebben een eigen aandachtsgebied, maar zijn samen integraal verantwoordelijk voor het aanjagen van de realisatie van de ambities uit de NvU. Programmateamleden adviseren projectteams en projectleiders, maar hebben geen hiërarchische positie ten opzichte van projectteamleden. Zij vervullen een coördinerende en adviserende rol. De gemeente Zuidplas is voor dat Programmateam Middengebied op zoek naar een vooruitgeschoven post voor de supervisor, die sturing vormgeeft op de stedenbouwkundige en landschappelijke kwaliteit in de planuitwerkingen.
Je krijgt in het kader van dit werk een aantal specifieke opdrachten die je samen met een stedenbouwkundige van de gemeente zult uitvoeren.
Samen met de supervisor en de gemeentelijke stedenbouwkundige vorm je het Q-team voor Cortelande.
Functieomschrijving
Ben je een expert die zelfstandig kan werken aan verschillende ontwerpopgaven op het gebied van stedenbouw, landschapsarchitectuur en openbare ruimte? Heb je goed ruimtelijk inzicht en ben jij op een energieke wijze in staat de ontwikkeling van het Middengebied samen met anderen naar een optimaal en duurzaam eindresultaat te leiden? Ben jij ‘de spil en regisseur’ tussen aan de ene kant de ambitieuze doelstellingen en aan de andere kant de praktische mogelijkheden? Sta jij voor een evenwichtige afweging van belangen? En wil je een bijdrage leveren aan de inrichting van het Middengebied/Cortelande? Wordt dan stedenbouwer / landschapsontwerper bij Gemeente Zuidplas!
Wat ga je doen als adviseur stedenbouw / landschap?
Voor de opgave Middengebied gaat gewerkt worden aan de uitwerking van diverse deelgebieden. Als adviseur stedenbouw/landschap ben je verantwoordelijk voor de bewaking van de kwaliteit op de gebieden stedenbouw en landschap in deze verschillende deeluitwerkingen. Je werkt daarin samen met een collega uit het team stedenbouw van het cluster Ruimtelijk Beleid. Je bent sparringpartner voor de projectleiders van deelgebieden en je toetst en reflecteert op de uitwerkingen van derden. Je gaat graag samen creatief op zoek naar manieren om ambities in uitwerkingen te laten landen, en bent ook bereid en geëquipeerd om daarvoor zelf de schetsrol te pakken, om zo de opgave verder te helpen. Voor belangrijke doorlopende lijnen en structuren ben je in staat zelf ontwerpvraagstukken op hoofdlijnen beet te pakken. Je kunt als opdrachtgever optreden voor stedenbouwkundige en landschappelijke bureaus die deze hoofdontwerpen nader uitwerken en detailleren. Je bent verantwoordelijk voor het stimuleren en bewaken van de verbinding tussen de uitwerkingen van diverse derde partijen die op diverse deelgebieden plaatsvinden binnen het Middengebied.
Je (dagelijkse) activiteiten bestaan onder meer uit:
· Deelname aan het programma-adviesteam Middengebied, waarin je samen met de andere programma-adviseurs stuurt op de borging en realisatie van de doelen en uitgangspunten uit de NvU.;
· Deelname aan projectteams voor deelgebieden (waaronder op korte termijn in ieder geval het projectteam voor het bedrijventerrein en het projectteam voor het Koning-Willem I bos;
· Begeleiding en kritische reflectie op derde partijen;
· Deelname aan het projectteam dat werkt aan het stedenbouwkundig casco voor het gehele Middengebied;
· Je fungeert als (mede)opdrachtgever voor het beeldregieplan dat wordt opgesteld en aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd;
· Je bent de linking pin naar de externe supervisor die de plannen in Q-team verband toetst;
· Je helpt in het vertalen van de algemene beleidsdoelstellingen in uitvoerbare plannen d.m.v. ontwerpend onderzoek en landschapskundig ontwerp;
· Je maakt je ideeën en oplossingsrichtingen visueel door middel van ontwerpschetsen en ontwerpvoorstellen op het gebied van landschap, stedenbouw, mobiliteit, energie en openbare ruimte, soms in een snijvlak met techniek;
· Informeren/presenteren en adviseren van mogelijkheden en ontwerpvoorstellen aan collega’s, bestuur, externe stakeholders en gemeenteraad.
Functie-eisen
Wat vragen wij van jou?
· Een relevante afgeronde opleiding op minimaal HBO niveau;
· Minimaal 10 jaar relevante werkervaring;
· Ervaring met dorpse/suburbane verkavelingsplannen;
· Ervaring met landschapsontwikkeling en de klimaatopgave in polderlandschappen;
· Ervaring met planuitwerking van dorpse/suburbane centrumgebieden;
· Ervaring met het structureren en verbeelden van mobiliteitsopgaven en structuren;
· Affiniteit met techniek en uitvoering;
· Uitstekende communicatieve vaardigheden in het Nederlands;
· Goede beheersing van Adobe CS, daarnaast is ervaring met Autocad en SketchUp/Lumion een pré;
· Een creatieveling met oog voor detail en grafische uitwerking die enthousiast, flexibel, initiatiefvol en een echte teamspeler is;
· Zelfstandige werkhouding en ervaring met werken binnen een multidisciplinair ontwerpteam;
· Ervaring in het optreden als opdrachtgever voor stedenbouwkundige/landschappelijke uitwerkingen;
· Affiniteit met interactieve planvorming, participatie en contact met opdrachtgevers en andere betrokkenen;
· In staat om een voortrekkersrol te vervullen, zowel inhoudelijk als procesmatig;
· je bent resultaatgericht, analytisch en goed in het plannen en organiseren;
· je bent een “netwerker” en vindt het leuk om met veel mensen samen te werken en omgevingsbewust.
Bovenal vind je het leuk om via jouw werk bij te dragen aan belangrijke ruimtelijke en maatschappelijke opgaven van vandaag, zoals de woningbouwopgave, klimaatbestendigheid/energietransitie/duurzaamheid, en nieuwe ruimte voor economie en bedrijvigheid.
Arbeidsvoorwaarden
Startdatum: 20 januari 2025
Aantal uren: 24 uur per week
Duur: 6 maanden
Schaal 12
Omschrijving
Zuidplas is een fusiegemeente die bestaat uit de dorpen Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen. De regio Midden-Holland waarin we ons bevinden, is eigenlijk een soort Nederland in het klein. Met een interessant speelveld, zowel politiek als geografisch.
Onder eigen regie zal de gemeente nu een 'vijfde dorp' genaamd Cortelande ontwikkelen, waarmee het inwonersaantal in de komende jaren aanzienlijk zal uitbreiden. Jij gaat een aantal specifieke taken in deze ontwikkeling uitvoeren.
Je komt te werken binnen de aantrekkelijke en innovatieve groeigemeente Zuidplas en gaat aan de slag bij het cluster Ruimtelijk Beleid voor de Opgave Middengebied. Hier is veel ruimte om mee te bouwen aan het cluster zelf door ruimte voor eigen initiatief en ideeën op het gebied van projectmatig creëren, door te werken met nieuwe technieken en moderne opdrachtgever-opdrachtnemer aanpak.
Je opdrachtgever is de Opgavemanager Middengebied, die integraal verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het Middengebied in brede zin, en die leiding geeft aan het programmateam waar jij deel van uitmaakt. De verantwoordelijk lijnmanager is het clusterhoofd Ruimtelijk Beleid.
Het Middengebied (vijfde dorp)
In 2021 heeft de gemeenteraad van Zuidplas ingestemd met het Masterplan Middengebied: een nieuw dorp, twee nieuwe bedrijventerreinen en een vernieuwd landschap in het Middengebied van de Zuidplaspolder (zie Masterplan: https://www.zuidplas.nl/de-nieuwe-zuidplaspolder). Sinds de jaren ’70 is er een Nederland geen zelfstandig en compleet nieuw dorp gebouwd. Sinds de vaststelling van het Masterplan Middengebied Zuidplaspolder en het sluiten van de Bestuurlijke Overeenkomst Ontwikkeling Middengebied Zuidplaspolder in 2021 is er hard gewerkt om de ontwikkeling van het Middengebied, in het kader van actief grondbeleid, een stap dichter bij uitvoering te brengen. De gemeenteraad van Zuidplas heeft daarnaast in oktober 2023 ingestemd met de Nota van Uitgangspunten en de grondexploitatie voor de eerste fase voor het Vijfde Dorp (zie https://zuidplas.raadsinformatie.nl/vergadering/1032532). Daarmee is een belangrijke stap genomen en start de ontwerp- en voorbereidingsfase van de ontwikkeling van de eerste 2.370 woningen in Cortelande in de Zuidplaspolder (fase 1A). Ook is het eerste bestemmingsplan vastgesteld door de gemeenteraad; dit plan beslaat onder meer de woningbouw, bedrijventerreinen en energielandschap. Er zijn beroepen ingediend tegen dit plan en dat ligt daarom voor bij de Raad van State. Na de uitspraak van de Raad van State hoopt de gemeente van start te kunnen gaan met de uitvoering.
Komende periode staat in het teken van de voorbereiding van die uitvoering. De fase tot aan de uitspraak van de Raad van State behelst een fase met een bijzonder karakter, gericht op risicobeheersing en financiële uitvoerbaarheid enerzijds en borging van kwaliteit anderzijds. Hiervoor is aanvullende strategische- en naar de buitenwereld gerichte inzet benodigd op de opgave. Hierom is een Programmateam Middengebied ingericht. Dit team heeft als doel om de ambities en uitgangspunten uit de Nota van Uitgangspunten te realiseren, in het bijzonder door samenwerking met (bestuurlijke) partners, door het genereren van kennis, commitment en middelen. Dit programmateam wordt voorgezeten en aangestuurd door de opgavemanager Middengebied. Programmamanagers hebben een eigen aandachtsgebied, maar zijn samen integraal verantwoordelijk voor het aanjagen van de realisatie van de ambities uit de NvU. Programmateamleden adviseren projectteams en projectleiders, maar hebben geen hiërarchische positie ten opzichte van projectteamleden. Zij vervullen een coördinerende en adviserende rol. De gemeente Zuidplas is voor dat Programmateam Middengebied op zoek naar een vooruitgeschoven post voor de supervisor, die sturing vormgeeft op de stedenbouwkundige en landschappelijke kwaliteit in de planuitwerkingen.
Je krijgt in het kader van dit werk een aantal specifieke opdrachten die je samen met een stedenbouwkundige van de gemeente zult uitvoeren.
Samen met de supervisor en de gemeentelijke stedenbouwkundige vorm je het Q-team voor Cortelande.
Functieomschrijving
Ben je een expert die zelfstandig kan werken aan verschillende ontwerpopgaven op het gebied van stedenbouw, landschapsarchitectuur en openbare ruimte? Heb je goed ruimtelijk inzicht en ben jij op een energieke wijze in staat de ontwikkeling van het Middengebied samen met anderen naar een optimaal en duurzaam eindresultaat te leiden? Ben jij ‘de spil en regisseur’ tussen aan de ene kant de ambitieuze doelstellingen en aan de andere kant de praktische mogelijkheden? Sta jij voor een evenwichtige afweging van belangen? En wil je een bijdrage leveren aan de inrichting van het Middengebied/Cortelande? Wordt dan stedenbouwer / landschapsontwerper bij Gemeente Zuidplas!
Wat ga je doen als adviseur stedenbouw / landschap?
Voor de opgave Middengebied gaat gewerkt worden aan de uitwerking van diverse deelgebieden. Als adviseur stedenbouw/landschap ben je verantwoordelijk voor de bewaking van de kwaliteit op de gebieden stedenbouw en landschap in deze verschillende deeluitwerkingen. Je werkt daarin samen met een collega uit het team stedenbouw van het cluster Ruimtelijk Beleid. Je bent sparringpartner voor de projectleiders van deelgebieden en je toetst en reflecteert op de uitwerkingen van derden. Je gaat graag samen creatief op zoek naar manieren om ambities in uitwerkingen te laten landen, en bent ook bereid en geëquipeerd om daarvoor zelf de schetsrol te pakken, om zo de opgave verder te helpen. Voor belangrijke doorlopende lijnen en structuren ben je in staat zelf ontwerpvraagstukken op hoofdlijnen beet te pakken. Je kunt als opdrachtgever optreden voor stedenbouwkundige en landschappelijke bureaus die deze hoofdontwerpen nader uitwerken en detailleren. Je bent verantwoordelijk voor het stimuleren en bewaken van de verbinding tussen de uitwerkingen van diverse derde partijen die op diverse deelgebieden plaatsvinden binnen het Middengebied.
Je (dagelijkse) activiteiten bestaan onder meer uit:
· Deelname aan het programma-adviesteam Middengebied, waarin je samen met de andere programma-adviseurs stuurt op de borging en realisatie van de doelen en uitgangspunten uit de NvU.;
· Deelname aan projectteams voor deelgebieden (waaronder op korte termijn in ieder geval het projectteam voor het bedrijventerrein en het projectteam voor het Koning-Willem I bos;
· Begeleiding en kritische reflectie op derde partijen;
· Deelname aan het projectteam dat werkt aan het stedenbouwkundig casco voor het gehele Middengebied;
· Je fungeert als (mede)opdrachtgever voor het beeldregieplan dat wordt opgesteld en aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd;
· Je bent de linking pin naar de externe supervisor die de plannen in Q-team verband toetst;
· Je helpt in het vertalen van de algemene beleidsdoelstellingen in uitvoerbare plannen d.m.v. ontwerpend onderzoek en landschapskundig ontwerp;
· Je maakt je ideeën en oplossingsrichtingen visueel door middel van ontwerpschetsen en ontwerpvoorstellen op het gebied van landschap, stedenbouw, mobiliteit, energie en openbare ruimte, soms in een snijvlak met techniek;
· Informeren/presenteren en adviseren van mogelijkheden en ontwerpvoorstellen aan collega’s, bestuur, externe stakeholders en gemeenteraad.
Functie-eisen
Wat vragen wij van jou?
· Een relevante afgeronde opleiding op minimaal HBO niveau;
· Minimaal 10 jaar relevante werkervaring;
· Ervaring met dorpse/suburbane verkavelingsplannen;
· Ervaring met landschapsontwikkeling en de klimaatopgave in polderlandschappen;
· Ervaring met planuitwerking van dorpse/suburbane centrumgebieden;
· Ervaring met het structureren en verbeelden van mobiliteitsopgaven en structuren;
· Affiniteit met techniek en uitvoering;
· Uitstekende communicatieve vaardigheden in het Nederlands;
· Goede beheersing van Adobe CS, daarnaast is ervaring met Autocad en SketchUp/Lumion een pré;
· Een creatieveling met oog voor detail en grafische uitwerking die enthousiast, flexibel, initiatiefvol en een echte teamspeler is;
· Zelfstandige werkhouding en ervaring met werken binnen een multidisciplinair ontwerpteam;
· Ervaring in het optreden als opdrachtgever voor stedenbouwkundige/landschappelijke uitwerkingen;
· Affiniteit met interactieve planvorming, participatie en contact met opdrachtgevers en andere betrokkenen;
· In staat om een voortrekkersrol te vervullen, zowel inhoudelijk als procesmatig;
· je bent resultaatgericht, analytisch en goed in het plannen en organiseren;
· je bent een “netwerker” en vindt het leuk om met veel mensen samen te werken en omgevingsbewust.
Bovenal vind je het leuk om via jouw werk bij te dragen aan belangrijke ruimtelijke en maatschappelijke opgaven van vandaag, zoals de woningbouwopgave, klimaatbestendigheid/energietransitie/duurzaamheid, en nieuwe ruimte voor economie en bedrijvigheid.
Arbeidsvoorwaarden
Startdatum: 20 januari 2025
Aantal uren: 24 uur per week
Duur: 6 maanden
Schaal 12